Fahami Promise dalam Javascript

Apa tu promise? Dalam bahasa melayunya janji. Ya promise dalama javascript sama juga dengan promise dalam real life. Contoh aku janji aku nak buat blog post baru kat blog ni. Dalam janji biasanya akan ada 2 result kan? Janji ditepati & juga janji dicapati.haha Kalau aku berjaya publish blog…

Read this article

Asas Node.js - Events

Kebanyakan function Node.js adalah berasaskan event. Jadi untuk memahami nodejs secara lebih mendalam perlulah kita tahu apa tu even & cara membuat & gunakannya. Definisi event ? Event adalah isyarat yang sesuatu telah berlaku. Boleh rujuk docs Node.js mengenai secara lebih mendalam. Node.js - Events. Asas EventEmitter // index.…

Read this article

Asas Node.js - Import/export module

Salam. Aku nak share sikit tentang asas nodejs. Disclaimer kat sini, aku tak nak cakap pasal asas-asas macam variable sebab semuanya sama ja dengan asas javascript. Aku jugak tak akan cakap tentang cara nak install nodejs. Kalau nak download sila klik download Nodejs. Macam tajuk kat atas, aku just nak…

Read this article

Pindah SSH Key Private & Public ke komputer lain

Ini adalah nota untuk diri sendiri ja. Sebabnya tadi aku terfikir untuk export private & public key ssh aku dari macbook pro aku ke pc linux. Selama ni bila aku format pc, aku akan generate ssh-key baru dengan command ssh-keygen untuk pc yang baru aku format tu. HAHA Noob kan?…

Read this article

Create A Multidimentional Array From Single Array Based On The Parent ID

At some point of my coding, I need to build ‘menu – submenu’ or a tree from my database query result. I faced this problem couple weeks before and realized this is hard to achieved. I have tried the if else statement and foreach loop but failed. Just now, I found…

Read this article

Pengenalan Ringkas Javascript ES6

Ini adalah pengenalan ringkas antara asas 'next-gen' javascript(js). Syntax next-gen ini kalau dapat dikuasai sangatlah membantu terutamanya bila kita guna framework / library js modern macam ReactJ, VueJS atau AngularJS. let & constBaca lanjut mengenai let : let Baca lanjut mengenai let const : const let & const asasnya untuk menggantikan cara…

Read this article

Fahami Asas .foreach(), .filter(), .map(), .sort(), & .reduce() Javascript

Hari ni aku nak buat nota sedikit mengenai function-function di dalam functional programming JavaScript. Kita akan gunakan data ni dalam semua contoh kita. const companies = [ { name: "Malayan Banking", category: "Finance", start: 1981, end: 2004 }, { name: "Lazada", category: "Retail", start: 1992, end: 2008 }, { name: "Proton", category: "Auto", start: 1999, end: 2007…

Read this article

Fahami Asas .call(), .apply() & .bind() Javascript

Penggunaan function call, apply & bind adalah penting dalam JavaScript. Pada noob macam aku, untuk memahami bagaimana mana ia berfungsi sangatlah memeningkan. Aku ambil masa dalam beberapa minggu untuk memahami fungsi asas ni. Noob sangat kan? Ketiga-tiga function ini agak sama tapi digunakan pada situasi yang berbeza. Asasnya: .call() &…

Read this article

How To Change Mysql Root Password Using Ubuntu Linux Terminal

In case if you have forgotten your root password used in MySQL, don’t worry, here is a simple and easiest solution for you. Btw, I’m testing this on my Ubuntu machine. I am not sure if this method will work on other linux distribution. Firstly you need to…

Read this article